21 Nisan 2016 Perşembe

The Big Short - Büyük Açık

2008 Mortgage krizi ve nedenleri üzerine bir sürü film çekildi, çekiliyor. Bazıları belgesel niteliğinde ve oldukça bilgilendirici, Inside Job gibi. The Big Short - Büyük Açık filminde insanoğlunun aç gözlülüğünü izlemek ve sonuçlarını görmek ibret verici. Brad Pitt, Christian Bale gibi ünlü aktörlerde var filmde hem :)

Krizi getiren zengin olurken halk daha da fakirleşiyor. Amerikanın aç gözlü bankacılarının yol açtığı kriz Türkiye'de hiçbirşeyden haberi olmayan orta halli kesimin fakirleşmesine neden oluyor. Dünya artık globalleşmenin gerçek ve soğuk yüzünü de görmüş bulunuyor.

Filmde ibretlik sahneler oldukça yoğun. Amerika'da köpeği adına ev kredisi çeken insanları da bu filmle görmüş oluyoruz. Bankacı sattığı krediden ne kadar prim alacağına bakıyor karşısındaki o krediyi ödeyebilir mi umrunda değil hatta insan mı köpeği mi ona bile bakmıyor... İstatistik faydalı bir bilim ama sanal bir ortam yaratmışsanız ve yüzeydeki rakamlarla ilgileniyorsanız ancak çıkarlarınıza hizmet etmeye yarayacak bir araç!

Günümüz Türkiye'sinde de aynı durum var. Bankalarda batık kredi oranı düşükmüşşş...Tabi tabi çok düşük, yersen! Bilgi deşeledikçe anlam kazanıyor çoğu zaman yoksa yüzeyde tek bir rakam olumlu bir hava sergileyebiliyor.

The Big Short filminde de mortgage verileri derinlemesine incelendiğinde görülüyor ki bu krediler birgün patlayacak! Bunu gören akıllılar da bunun üstüne oynuyor! Er ya da geç dedikleri gibi oluyor ve kriz patlıyor. Domino taşı gibi dağılıyor sistem. Piyasalarda müzik duruyor ve dans bitiyor... Tabi kısa bir süreliğine... Aradan 8 yıl gibi kısa bir süre geçti ve fondan müzik sesleri duyulmaya çoktaaan başladı bile!

Para, para, para... Özet bu! Birileri sağlam para kazanıyorsa gerisini boşver gitsin.

Film günümüz finans piyasasının nasıl döndüğüne bakmak için güzel fakat konuya uzak insanlar için çok fazla terim var bir-iki defa seyredilirse problem çözülür :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder