22 Mayıs 2015 Cuma

Statü Endişesi: hayata tepeden bak!

Alain de Botton'ın Statü Endişesi kitabı bu yazardan okuduğum 3. kitap. Maddi dünyada statüye duyulan ihtiyacın altında yatan nedenleri 5 ana başlık altında anlatarak başlıyor yazar daha sonra statü endişesinin üstesinden gelebilmenin reçetesini yine 5 başlıkta sunuyor.

Statü endişesini yok edin!
Kitabı okurken büyük keyif aldım. Normalde kitaplarımı çizmem fakat bu kitapta neredeyse her satırın altı çizilmelik.

Kitap 10 bölümden oluşuyor ve her maddeyi akıcı br dille ve tarihten örneklerle anlatıyor yazar. Aslında her madde hakkında yazılacak çok şey var fakat kısaca toparlanması oldukça zor.

Günlük hayatta karşılaştığımız statü düşkünlüğünün ve statü sahibi olabilmek için çekilen maddi ve özellikle manevi zorlukların altında yatan nedenleri ve ve bu endüşeyle baş edebilmek için sunulan çözümleri okumak gerçekten bir nevi terapi gibi geliyor.

Hayatımızın bazen tam ortasına yerleştirdiğimiz statü olgusunu yazar defalarca katlayarak cebimize girecek kadar küçülterek statü düşkünlüğüne yaklaşımımızı basite indirgetiyor ve bizi ferahlatıyor :) Alain de Botton hayata tepeden baktırıyor!

Yazarın statü endişesine gösterdiği 5 neden işte şöyle:

1) Sevgisizlik
2) Snopluk
3) Beklenti
4) Meritrokrasi
5) Güven

Nedenleri anlattıktan sonra çözümleri de şöyle sıralıyor:

1) Felsefe
2) Sanat
3) Politika
4) Hristiyanlık
5) Bohemlik

Biliyorum bazı başlıklar ne alaka dedirtiyor ama okumaya başladığınızda sizi ikna ediyor! Okurken harcayacağınız vakte değer derim :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder