Herhangi birseye tutku ile baglanmak, meraklanmak, emek vermek ve sonuca heyecanla ulasmak. Iste Tim's Vermeer de boyle bir motivasyonla ortaya cikmis bir proje. Proje 2008 de basliyor ve 2013 te de belgeseli gosterime giriyor.
Projeden bir belgesel sayesinde haberdar oldum ve heyecanlandim. Boylesine gercek tutkuyu yakalamak oldukca guc ve yakalayan insan sayisida kisitli zaten. Film dediysem bir belgeseldi aslinda.
Tim's Vermeer facebook sayfasindan alintidir. |
Yandaki resimde kullandigi method yer aliyor. (Teknik detaylari tam hatirlayamadigim icin yazamiyorum.) Ayna ve optik camlarla goruntuyu cizim yapacagi yuzeye yansitip goruntuyu kaydirarak gorduklerini birebir ciziyor/boyuyor.
Tim,Vermeer'in The Music Lesson isimli tablosunu optikler ve aynalarla yapabilecegini
The Music Lesson, Vermeer |
17. yy da resim yaparken kullanilan teknikler ve boyalar hakkinda da arastirmalar yapip egitimler alir.
Daha sonra Teksas'ta The Music Lesson isimli tablosunu Vermeer gibi yapabilmek icin bir atolye/oda insa ettirir tabi her turlu isik vs. gibi teknik detaylara uyarak. Bu odayi hazirlarken o doneme ait mobilyalari bulamadigi icin birebir kopyalarini da kendisi yapar. Oda birebir Vermeer in tablosundakinin aynisi olur.
Tim's Vermeer facebook sayfasindan alintidir. |
Sonuc olarak Tim ilk denemesinde bir Vermeer tablosu tamamliyor :) Tim, Vermeer'in tablosunda optik yardimcilar kullanilmasina ragmen hatali cizimler oldugunu dahi soyluyor.
Yukarida bahsettigim kitaplarin yazarlarinin Vermeer ve doneminde kullanilan teknikler konusundaki varsayisimlari da bir nevi kanitlanmis oluyor. Tabi bu calisma sonuclarina katilmayanlar da yok degil bana biraz inanmak istememe, kabulleneme durumu gibi gorundu.
Bu belgeseli tutku arayanlara kesinlikle tavsiye ederim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder