28 Aralık 2014 Pazar

Eskiden ressamlar bu resimleri bu detayda nasıl yapıyordu?

Herkesin aklına eminim bir kere takılmıştır şu soru: bu adam bu detayda resimleri nasıl yapmış acaba? İşte bu soruyu sorup peşinden giden birisinin hikayesi Tim's Vermeer.

Herhangi birseye tutku ile baglanmak, meraklanmak, emek vermek ve sonuca heyecanla ulasmak. Iste Tim's Vermeer de boyle bir motivasyonla ortaya cikmis bir proje. Proje 2008 de basliyor ve 2013 te de belgeseli gosterime giriyor.

Projeden bir belgesel sayesinde haberdar oldum ve heyecanlandim. Boylesine gercek tutkuyu yakalamak oldukca guc ve yakalayan insan sayisida kisitli zaten. Film dediysem bir belgeseldi aslinda.

Tim's Vermeer facebook sayfasindan alintidir.
Amerikali girisimci Tim Jenison'in Johannes Vermeer'in resimlerine kafayi takmasi ile basliyor hikaye. 17 inci yyda yasayan Hollandali ressam Vermeer'in resimlerindeki cildirtici detaylari ve isigin yansimasini nasil cizdigi konusundaki takintisi Tim'i Vermeer'in o zamanlar kullanilmaya baslayan lenslerden faydalandigini dusunmeye iter. Aslinda onu yonlendiren Ingiliz profesor  Philip Steadman'in 'Vermeer's Camera: Uncovering the Truth behind the Masterpieces' ve Ingiliz sanatci David Hockney'in 'Secret Knowledge: Rediscovering  the Lost Techniques of the Old Masters' isimli kitaplari olmus.



Yandaki resimde kullandigi method yer aliyor. (Teknik detaylari tam hatirlayamadigim icin yazamiyorum.) Ayna ve optik camlarla goruntuyu cizim yapacagi yuzeye yansitip goruntuyu kaydirarak gorduklerini birebir ciziyor/boyuyor.

Tim,Vermeer'in The Music Lesson isimli tablosunu optikler ve aynalarla yapabilecegini
The Music Lesson, Vermeer
dusunur ve projeyi baslatir. Proje icin Tim Hollanda'da yer alan Vermeer'in atolyesini inceler. Odadaki isigi, golgeyi odaya iliskin tum teknik bilgileri kaydeder. Daha sonra resmin orjinalinin bulundugu Buckingham Sarayi'ndan izin alir ve resmi yarim saatligine inceler.

17. yy da resim yaparken kullanilan teknikler ve boyalar hakkinda da arastirmalar yapip egitimler alir.

Daha sonra Teksas'ta The Music Lesson isimli tablosunu Vermeer gibi yapabilmek icin bir atolye/oda insa ettirir tabi her turlu isik vs. gibi teknik detaylara uyarak. Bu odayi hazirlarken o doneme ait mobilyalari bulamadigi icin birebir kopyalarini da kendisi yapar. Oda birebir Vermeer in tablosundakinin aynisi olur.

Tim's Vermeer facebook sayfasindan alintidir.
Tim Vermeer'in optik kullandigini ispatlamak icin tabloyu cizmeye baslar. Bu arada Tim'in soyledigine gore kendisinin daha once hicbir resim yapma girisimi olmamis. Yukaridaki resimde goruldugu uzere cilgin detaylar var. Piyanonun uzerindeki islemeler ve halidaki her bir detay... Tim tabloyu surekli calisarak 7 ayda tamamliyor. Kimi zaman adamcagiz sıkıntıdan patliyor hatta kameraya almasaydim kesin birakirdim diyor ve sonunda gozleri doluyor.

Sonuc olarak Tim ilk denemesinde bir Vermeer tablosu tamamliyor :) Tim, Vermeer'in tablosunda optik yardimcilar kullanilmasina ragmen hatali cizimler oldugunu dahi soyluyor.

Yukarida bahsettigim kitaplarin yazarlarinin Vermeer ve doneminde kullanilan teknikler konusundaki varsayisimlari da bir nevi kanitlanmis oluyor. Tabi bu calisma sonuclarina katilmayanlar da yok degil bana biraz inanmak istememe, kabulleneme durumu gibi gorundu.

Bu belgeseli tutku arayanlara kesinlikle tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder